Atletikeksperimentariet er et åbent anlæg til brug for alle. Anlægget er en kombination af en forhindringsbane, en legeplads og et atletikanlæg.
Hvorfor kalder vi banen for et eksperimentarium?
Jo, det gør vi fordi, at det er helt op til dig som gæst på anlægget at finde ud af, hvordan du vil bruge de forskellige elementer og forhindringer, der er tilgængelige.
At anlægget både er offentligt og samtidig så alsidigt anlagt, giver os på SDU en unik mulighed for at se nærmere på, hvordan vi kan forhindre den nuværende negative udvikling i fysisk inaktivitet. For hvad kan motivere os til at være mere fysisk aktive? Hvad motiverer børn, unge, voksne og ældre til at bevæge sig?
Bag om projektet
Vimåtte indse, at vores gamle atletikanlæg var meget nedslidt. Det kunne til nøds bruges til undervisning i atletik.
Det blev dog klart i takt med udbygningen af campus og vidensbyen, at noget nyt og tidssvarende måtte til. Som universitet har vi et ansvar for atbringe vores studerende ind i fremtiden og tilbyde dem rammer, der kan skabe udbytterig læring og udvikle ny viden og forskning.
Derfor nedsatte vi på universitetet en projektgruppe, der sammen med Odense Kommune, Lokale & Anlægsfonden samt arkitekterne Keingart, skulle udvikle rammerne for et nyt og ambitiøst træningsmiljø, hvor udgangspunktet skulle være at skabe mangfoldige, kropslige oplevelser i et kreativitet, innovativt miljø.
Målgrupper
Ud over at tilgodese vores egne studerende i SDU Sport skulle anlægget også være appellerende og invitere borgere i alle aldre indenfor.
Derfor var der i projektgruppen fokus på en bred vifte af målgrupper, som vi ønskede at tilgodese og tilbyde et spændende miljø. Samtidig skulle det opleves værdifuldt, så der var anledning til gentagne besøg året rundt. Med andre ord skulle både motionister, familier, skoler, institutioner, foreninger og eliteudøvere opleve et udbytte af at være på stedet. Vi har bl.a. med atlex.dk forsøgt at invitere mangfoldigheden ind i et inspirerende video- og billedkartotek af øvelser, som over tid vil vokse.
Guldvinder
Den internationale olympiske komité IOC har sammen med den internationale Association for Sports and Leisure Facilities kåret banen som verdens bedste udendørs idrætsanlæg foran 125 andre anlæg i verden. Denne ære tilfaldt Atletikeksperimentariet i efteråret 2015, hvor anlægget blev tildelt en guldmedalje for sit enestående og innovative design.
Grunden til at anlægget vandt er, at der fra start i udviklingen af anlægget har været fokus på brugerne. Udgangspunktet har været, at alle faciliteter i eksperimentariet skal være multifunktionelle. På den måde kan faciliteterne bruges til mere end en ting. Som klodser til parkour og steptest, men også til læ og til at side på. Som løbebane til intervaltræning, – men også til rulleski, kørestol og in-line skating. Som madras til højdespring og parkour, og som gigantisk sydvestvendt Chesterfield sofa.
Du kan give dig selv udfordringen at udforske, hvordan alle faciliteterne kan bruges på mange forskellige måder.